Българската държава упорито отказва да оповести цялото съдържание на решението по

...
Българската държава упорито отказва да оповести цялото съдържание на решението по
Коментари Харесай

Акценти за 1 - 7 октомври от Banker Weekly

Българската страна настойчиво отхвърля да оповести цялото съдържание на решението по арбитражното дело с Държавния авариен фонд на Султаната на Оман, до момента в който твърди, че няма какво да крие по него. Три следващи държавни управления мълчат. Мълчанието им е съпроводено с отводи на финансовото министерство да разсее обществено съмненията за загадка сделка с втория по големина акционер в Корпоративна комерсиална банка.

Имотният взрив не спря даже и през лятото, когато по традиция до момента ползите към покупка на жилища спадаше. Според данните на Българска народна банка през юли са изтеглени нови 180 млн. лева ипотечни заеми, а общият им размер за първи път е прескочил 13 милиарда лева и към този момент доближава 13.125 милиарда лв.. За една година размерът им се е нараснал с 15.1 на 100. Големият растеж на продажбите се дължи най-вече на столицата. Брокери се майтапят, че процесът ще спре едвам когато всички българи се преселят в най-големия град.

Цените на електрическата енергия у нас постоянно са били вкусна дъвка за политиците. А в интервал на избори, когато из мътната вода стартират да шават в действителност едри шарани, все се намира по някой занаятчия, чието духовитост напряко... избива рибата. Тазгодишният шлагер на сезона е въпроса " Защо още веднъж не отворим още веднъж четирите дребни блока на АЕЦ " Козлодуй " и да пуснем на ниска цена ток за хората и бизнеса? “ Да, но не, както обичаше да споделя починалият сътрудник Петко Бочаров. Блоковете от дълго време ги няма, разпоредбите на Европейски Съюз се трансформираха коренно, а щом желаеме да сме част от Клуба на богатите, длъжни сме да си плащаме масрафите, без да хленчим. 

Когато се приказва за „ опция на статуквото ” (трябва да признаем, дефиниция, която се схваща по друг начин), нормално се извеждат на напред във времето системно-структурните промени – нови правила, институционални структури, модели на връзки сред политиката и обществото. Неотдавна един сътрудник даже дефинира като „ наивно ” посланието на „ Продължаваме промяната “ за „ пакт на почтените ”, като натърти, че да се разчита на качествата на обособени персони е заблуда.



Служебният кабинет, наподобява, се зае да разчисти службите от хора на някогашния народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски, който бе измежду глобените българи по световния закон " Магнитски ", дружно с Васил Божков - Черепа и някогашния заместник-председател на Националното бюро за надзор на СРС Илко Желязков. На мушката на държавното управление на Стефан Янев попадна шефът на една от най-секретните служби у нас - Държавната организация " Технически интервенции " (ДАТО) Цветан Китов. 

Откъдето и да се огледа политическата обстановка в България, тя е невиждана. За първи път имаме по едно и също време осъществяване на президентски и парламентарни избори след две извънредно къси Народни събрания – просъществували по към месец. Две поредни служебни държавни управления, които се обрисува да ръководят общо съвсем година. Много раздробено партийно-политическо пространство и самотно извисяваща се фигура на президента, който е претендент за втори мандат.



Самият акт на обединяване основава центростремителни сили, които притеглят в допълнение гласоподаватели. Ако за тези избори Кирил Петков и Асен Василев бяха приели предлагането на ИБГНИ и Демократична България за общи листи, можехме да сме изцяло спокойни, че ГЕРБ няма да бъде първа политическа мощ. И това щеше да окуражи доста българи, че протестният избор няма да отиде в канала. За жал господата Петков и Василев не пожелаха да създадем общи листи. Председателят на ДБГ Димитър Делчев пред БАНКЕРЪ.



Отдавна сме сезирали отрасловия еврокомисар за казуса със сградните съоръжения, само че ни дадоха отговор, че той ще продължи да съществува, до момента в който жителите не сключат самостоятелни контракти с Топлофикация, не можем да приказваме за непоискана услуга. Това е извънредно незаслужено – хората хем мръзнат в студа, хем заплащат общи елементи. И за похлупак водят съседски войни. Националният омбудсман Диана Ковачева пред БАНКЕРЪ.

Концесионерът на летище София " Соф Кънект " АД би трябвало да влага над 38 млн. евро в неотложни поправки на пътеки за рулиране, местостоянки за паркиране, на перона и на полосата за политане и кацане. Това научи БАНКЕРЪ от добре осведомени чиновници на аеропорта. Неприятната вест е сюпризирала концесионера преди двайсетина дни, когато профилирана задгранична компания е направила проучване на положението на всичките най-важни за работата на летището настилки.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР